Friday, October 15, 2010

AL- FATIHAH 2


AL-FATIHAH -2
((AHMAD SYAMIL BIN BASRI – dalam doa dan ingatan))


Berita pemergian seorang sahabat dan juga adik yang sealiran batch dengan saya menangkap jantung saya dalam debaran. Ah! Baru siang tadi ketika di dalam kelas saya memerhatikannya. Saya yang biasa di tepi tingkap memerhati mereka yang lalu lalang amat lain menangkap sosok tubuhnya dari belakang. Dia yang melepasi kelas saya dengan memakai baju batik maktab. Sosok tubuhnya saya amati dengan perlahan lalu sehingga kelibatnya hilang di tangga hujung Jabatan Kajian Sosial.Itu cerita siang tadi, ketika entah kenapa mata saya jatuh ke sosok tubuhnya. Terdetik hati saya, Syamil yang suka mengusik teman-temannya. Syamil yang kuat mengusik dengan gaya keanak-anakan. Dia seperti adik-adik yang kuat mengusik dan saya hanya menggeleng dengan usikannya. Saya cuma memerhati siang tadi. Baru tadi teman sebilik saya pulang, menceritakan dengan sebak. Saya cuma diam dan hati saya beristighfar. Saya baru sahaja meneroka gambar-gambar ketika kami bersama-sama menjalankan kajian di Pos Brooke Gua Musang petang tadi. Melihat dan menyusun folder gambar yang bersawang dan berterabur dalam kolum D saya. Dan malamnya saya mengetahui hakikat kebesaran ALLAH...

Saya mencari dan ketemukan kembali gambar ini.....(gambar ini ketika di Pos Brooke diambil oleh saya-

Syamil yang duduk berbaju Hijau putih)Kami satu team menemuramah Tok Batin

(Syamil berjaket merah ditengah)Mungkin sukar untuk saya terjemahkan perasaan ketika ini. Apatah lagi rakan-rakan sekelasnya yang baru sahaja bertemu. Bersembang dan bercerita bersama-sama. Saya dapat menangkap air muka teman-teman sekelasnya. Sha yang baru bertandang ke bilik saya juga masih menakung air mata.Teman sebilik saya, Amira juga begitu. Terkejut dan terkelu.


Kita hanya merancang, dan ALLAH juga merancang, namun sebaik-baik perancangan itu adalah daripada Allah. Allah menetapkan sebuah kematian yang akan dirasai oleh setiap insan di muka bumi ini. Kematian itu haq(benar) dan pasti! Sesudah kehidupan pasti akan tiba jua kematian. Tidak kiralah berapa usianya, tua atau muda atau dimana sahaja. Kematian pasti akan menjemput kerana ia adalah awal daripada satu perjalanan panjang dalam kehidupan manusia.

Firman Allah S.W.T.:

Tiap-tiap yang bernyawa akan merasai mati, dan
bahawasanya pada hari kiamat sahajalah akan
disempurnakan balasan kamu. Ketika itu sesiapa yang
dijauhkan dari neraka dan dimasukkan ke syurga maka
sesungguhnya ia telah berjaya. Dan (ingatlah bahawa)
kehidupan di dunia ini (meliputi segala kemewahannya
dan pangkat kebesarannya) tidak lain hanyalah
kesenangan bagi orang-orang yang terpedaya. - Aali
‘Imraan (3) : 185

Saya tiba-tiba terkenangkan pemergian seorang sahabat ketika di maahad dahulu. Sahabat seusroh yang akrab. Biarpun berlainan kelas, kami bertemu dan berukhwah dalam halaqoh usroh. Manis berukhwah dalam usroh. Manis juga mengenangkan peristiwanya…. Biarpun dia pergi mendahului terasa manis senyumannya dalam ingatan saya.

Hafizah! Saya masih terkenangkan nama itu. Yang sentiasa membawa ingatan saya dekat pada kematian. Yang perkhabaran pemergiannya masuk ke gegendang telinga saya ketika saya mengayuh basikal ke sekolah, dan ditahan oleh Kakak Naqibah saya. Sepertimana diamnya saya dan menggigil seluruh badan.

Firman Allah S.W.T.:

Katakanlah (wahai Muhammad): "Sebenarnya maut yang
kamu melarikan diri daripadanya itu, tetaplah ia akan
menemui kamu; kemudian kamu akan dikembalikan kepada
Allah yang mengetahui segala yang ghaib dan yang
nyata, lalu Dia memberitahu kepada kamu apa yang kamu
telah lakukan (serta membalasnya)". - Al-Jumu’ah (62)
: 8

Saya masih teringat ketika saya berteleku seharian di surau maahad. Mentadabbur dan meneliti satu persatu tafsir surah yasin. Dan hati saya cepat menangkap tiga potong ayat daripada Surah Yasin yang bermaksud ;


“Dan mereka berkata:’Bilakah (terjadinya) janji ini (hari berbangkit) jika kamu adalah orang-orang yang benar?’(48) Mereka tidak menunggu melainkan satu teriakan saja yang akan membinasakan mereka ketika mereka sedang bertengkar(49) Lalu mereka tidak kuasa membuat suatu wasiatpun dan tidak pula dapat kembali kepada keluarganya.”
(Suroh Yasin; 48,49,50)Ayat inilah yang sentiasa mengikuti setiap pergerakan saya. Ketika menangkap berita kematian. “Lalu mereka tidak kuasa membuat suatu wasiatpun dan tidak pula dapat kembali kepada keluarganya.”

Tiadalah sempat untuk saya berpesan apatah lagi berwasiat. Saya juga tidak tahu masanya yang tepat untuk saya menghadap-NYA. Saya selalu memikirkannya, kesempatan yang ada untuk saya terus membuat kebajikan. Kesempatan yang ada untuk saya menebarkan kasih sayang. Kesempatan yang ada untuk saya memberi dan meminta kemaafan daripada semua….


Firman Allah bermaksud: “Dan Allah sekali-kali tidak akan menangguhkan (kematian) seseorang apabila datang waktu kematiannya. Dan Allah Maha Mengenal apa yang kamu kerjakan.” (Surah Al Munafiqun: Ayat 11)

Sesungguhnya apabila kematian datang menjenguk seseorang, tanah dan pasir akan menjadi tempat peraduannya. Munkar dan Nankir akan menjadi temannya. Liang lahad menjadi tempat tinggalnya. Hari kiamat menantinya dan syurga dan neraka adalah pilihan tempat destinasinya.


Semua insan-insan yang mendahului telah menjadi pengajaran yang besar buat saya. Ingatan-ingatan pada kematian sangat hampir. Tiadalah yang dapat melunakkan hati melainkan memikirkan perihal kematian dan sakaratul maut.


Firman Allah S.W.T.:

Wahai orang-orang yang beriman! Janganlah kamu
dilalaikan oleh (urusan) harta benda kamu dan
anak-pinak kamu daripada mengingati Allah (dengan
menjalankan perintah-Nya). Dan (ingatlah), sesiapa
yang melakukan demikian, maka mereka itulah
orang-orang yang rugi. Dan belanjakanlah (dermakanlah)
sebahagian dari rezeki yang Kami berikan kepada kamu
sebelum seseorang dari kamu sampai ajal maut
kepadanya, (kalau tidak) maka dia (pada saat itu) akan
merayu dengan katanya: "Wahai Tuhanku! Alangkah
baiknya kalau Engkau lambatkan kedatangan ajal matiku
- ke suatu masa yang sedikit sahaja lagi, supaya aku
dapat bersedekah dan dapat pula aku menjadi dari
orang-orang yang soleh". Dan (ingatlah), Allah tidak
sekali-kali akan melambatkan kematian seseorang (atau
sesuatu yang bernyawa) apabila sampai ajalnya; dan
Allah Amat Mendalam Pengetahuan-Nya mengenai segala
yang kamu kerjakan. – al-Munaafiquun (63) : 9-11


- semoga roh Allahyarham Ahmad Syamil bin Basri dicucuri rahmat ALLAH S.W.T-

AMIN....

No comments: